Voyage Unique ontdekt Zuid-Afrika – parel van natuur en cultuur

Zuid-Afrika is voor mij het meest veelzijdige land van het Afrikaanse continent. Het zit boordevol afwisseling, van het zwarte tot meer Westerse Afrika, van historische geschiedenis tot de meest waanzinnige natuur.

Je kan er een mooie safari meepikken in het Krügerpark, een der beroemdste Nationale parken ter wereld. Voor de avonturiers is er benjispringen van een der hoogste bruggen ter wereld, of je kan je in een kooi laten intimieren door de vele witte haaien…. Voor de liefhebbers van (kite)surfen is het ook “the place to be”… dit zijn dan nog maar enkele voorbeelden van wat dit prachtige land allemaal te bieden heeft…

Troeven

  • waanzinnige natuur
  • safari
  • selfdrive mogelijk
  • kindvriendelijk
  • cultuur
  • golfen
  • buitengewone ervaringen (Benji springen, kitesurfen, walvissen spotten, oog in oog met de witte haaien)
  • geen jetlag
  • eigen expertise!

Pedro’s reisverhaal:

Ik wou meteen een mooi en volledig beeld hebben van wat dit land allemaal te bieden had en maakte een 16-daagse rondreis vertrekkende uit Johannesburg.

Via Pretoria reden we naar het Krügerpark waar we op een boogscheut de Panoramaroute konden afrijden, om vervolgens door Swaziland in de Kwazulu Natal terecht te komen. Na een korte stop in Durban verlieten we het zogezegd “zwart-Afrika gedeelte” en vlogen we naar Port Elisabeth, waar ik startte aan mijn 2de deel van de reis, nl. het meer “Westerse-Afrika”. Hier begonnen we aan de Tuinroute met zijn prachtige kusten en Nationale parken, om vervolgens op de beroemde Wijnroute terecht te komen. Eindigen deden we, hoe kan het ook anders, in het bruisende Kaapstad, de stad van de vier seizoenen.

Bij mijn aankomst in Johannesburg reden we onmiddellijk door naar het Apartheidsmuseum waar we meteen in de bikkelharde geschiedenis terechtkwamen. Heel geconfronteerd en ontnuchterd reden we verder richting Pretoria en maakten we nog een stop in een van zijn Townships dat ons ook bewust lieten worden van het harde leven die er nog steeds heerst. Eens in Pretoria deden we een stadstour en bezochten we het “Voortrekker Monument”, opgedragen aan de ‘Boers’, dat je de geschiedenis van de ‘Grote Trek’ vertelt.

Na dit stukje historiek en confrontatie kwamen we in de verbluffende natuur terecht, nl. aan de rand van het Krügerpark. We sliepen in een luxueus private tentenkamp met magnifieke zichten en mochten nog een eerste nachtsafari meepikken. Dit gaf ons alvast een heerlijk voorsmaakje van wat ons nog te wachten stond… de stemming was gezet….

De volgende morgen moesten we vroeg uit de veren, om 06:00 stonden de jeeps al klaar om ons mee te nemen op avontuur in het Krügerpark. Dit wereldberoemde park bezit de fenomenale Big Five, maar in ons achterhoofd, wetende dat de oppervlakte net iets groter is dan gans België, beseften we dat het een heuse zoektocht ging worden…. Maar we hadden veel geluk, door onze ervaren ranger reden we vele kilometers op en af de hoofd -en zijwegen en zagen op een dag tijd, jawel, de Big Five! Het begon met de kleine Dikdiks, Impala’s, zebra’s maar ook langzaam maar zeker mochten we “de 5 groten” beginnen afvinken op ons lijstje. We zagen leeuwen, buffels, olifanten, een neushoorn en net op de valreep kruiste een luipaard nog ons pad.  Met een zalig en voldaan gevoel keerden we terug van deze perfecte dag!

Heel belangrijk zijn ook de “kamp-ervaringen”. Er zijn heel vele mooie en charmante (tenten)lodges, naar ieders budget. Ik bezocht er op de meeste plaatsen een handvol, van een goede middenklasse tot top luxe. Aanbod is er sowieso genoeg en ik weet voor jou zonder twijfel de beste adresjes, volledig op maat van uw wensen.

Wij laten onze klanten in de regio van het Krügerpark meestal op 2 locaties logeren, dit om de afstanden wat te beperken en hen optimaal  te kunnen laten genieten van de mooie omgeving.

Na onze tweede nacht nabij Numbi Gate begonnen we aan de prachtige Panoramaroute. Deze route doorkruist het gebied van de Blyde river Canyon met zijn bekende “Bourke’s Luck Potholes”, de Lone Creek Falls, God’s Window & Rainforest, de Tree Rondavels, de Pinnacle, enz… Dit alles is een waanzinnig niet te missen stukje natuur!

Op dag 5 vetrokken we via Swaziland richting Kwazulu Natal. De rit bracht ons langs de bergstreek “Pigg’s Peak” en Ezulwini doorheen zeer mooie taferelen. We sliepen er ook een nachtje uit om zo onvermoeid in het Hluhluwe iMfolozi park aan te komen.

Hluhluwe iMfolozi was voor mij terug een totaal andere safaribeleving. Hier zie je geen verharde wegen, je rijdt er doorheen de dichtbegroeide natuur waardoor de ervaring veel authentieker aanvoelt. Ze hebben er geen Big Five, alhoewel ze beweren van wel, maar toch heb ik er nog niemand weten de Big Five spotten. Hun troeven zijn ongetwijfeld de mooie natuur en de grote populatie aan giraffen. Ik zag er ook een neushoorn, vele zebra’s en buffels. Voor mij is dit park een absolute aanrader!

De dag erop reisden we verder naar St-Lucia Wetlands, opnieuw een compleet ander en verrassend landschap, het is ook de habitat van vele nijlpaarden en vogels. We maakten een boottocht op het meer en zagen vele vogelsoorten en grote families nijlpaarden in en rond het water. Kortom: terug een geslaagde afwisselende dag!

Voor de mensen die graag eens een rustpauze inlassen heb ik een zeer goed adres in de iSimangaliso Wetlands, ideaal om een drietal nachtjes uit te rusten in combinatie met toffe activiteiten. Belangrijk! De Indische Oceaan is hier ook aangenaam warm en is ook de enige plek waar je zonder (warmte)pak in de zee kan zwemmen.

Na deze eerste fantastische week reden we naar Durban waar we nog eens op de lange promenade en langs de Indische markt gingen wandelen. Deze plaats is ook zeer gekend bij surfers. Eigenlijk had ik een beetje schrik om het vliegtuig te nemen richting Port Elisabeth, we hadden zo’n super week achter de rug, dat ik dacht, dit kan niet mooier en vooral niet overtroffen worden.

Na een uurtje vliegen kwamen we aan in Port Elizabeth. We vertrokken onmiddellijk naar Plettenberg Bay, gekend door het Tsitsikamma Nationaal park. Hier werden we terug aangenaam verrast door de prachtige kustroute met zijn totaal ander landschap, nog ongezien tijdens onze eerste deel van deze reis.

We maakten in de late namiddag nog een boottocht langs de steile kliffen en kustheuvels op zoek naar de vele zeerobben en walvissen. De zeerobben zagen we in overvloed maar de walvissen bleven helaas nog ongezien. We sloten de dag af met een mooie wandeling in het sfeervolle Plettenberg en genoten van een heerlijk diner in een lokaal visrestaurant.

De volgende ochtend reden we naar Mosselbaai waar we met een bootje via de lagune van Knysna naar Featherbed Island vaarden. Aan de oevers zie je de chique buitenverblijven van vele Britten en andere Europeanen. Eens aangekomen in Featherbed zagen we meteen wat voor een staaltje natuur we betraden, echt héél uniek! We maakten een mooie afdalende wandeling langs de Fynbos vegetatie en genoten van de mooie lagunes gevormd door de vele rotsformaties. Na een lekkere lunch keerde we terug  en bezochten we nog het mooie stadje Knysna. Dit is de groene parel van “The Garden Route”, gelegen tussen bergen en zee.

Op onze 11de dag stond er alweer veel afwisseling op het programma. We reden langs het fenomenale kustgebergte en maakten een stop in de Cango-grotten met zijn verschillende zalen die de natuur doorheen duizenden jaren heeft gebeeldhouwd.  Rond de middag kwamen we aan in Oudtshoorn, die zeer gekend is voor zijn struisvogelboerderij. We bezochten de farm, mochten eens op een struisvogel zitten en werden een heerlijke lunch aangeboden met hun befaamde vlees. Met wat sfeermuzikanten vloog de tijd en moesten we vertrekken naar onze laatste “highlight” van de dag, nl. op zoek gaan naar de walvissen.

Aangekomen in Mosselbaai namen we een kleine vissersboot en vaarden we diep de zee in. Het duurde toch even, maar na een 45’ werd ons geduld beloond. We zagen in de verte immense zwarte schimmen rijzen uit de rustige zee en geleidelijk aan kwamen ook hun geluiden mee over de golven. Iedereen werd stil, we bleven dobberen met de motor uit. Plots gebeurde het onwezenlijke, traag maar zeker naderden een 3-tal walvissen ons bootje. Walvissen zijn van nature heel nieuwsgierig en komen als het ware ook graag observeren. Ik kan je verzekeren, dit was een heel emotioneel gebeuren. Het was “wauw” en we genoten van de eerste tot de laatste minuut!!

Dag 12 ging van start en onze laatste episode van de reis kwam in zicht. We vertrokken richting Swellendam, dit is als het ware  “Holland op zijn mooist”. Dit mooie stadje, met de “Old Drostdy”, de oude zetel van de bestuurder, is bij uitstek een architecturaal voorbeeld van de Hollandse stijl. Dit complex is nu een museum, waar je het vroegere leven van het platte land kan smaken. We genoten er nog een lunch en vertrokken dan naar onze laatste locatie, Kaapstad,  waar we ook nog hoge verwachtingen van hadden.

Bij aankomst lag er helaas een wolkentapijt over de alom bekende Tafelberg, maar we kregen vlug te horen dat het de volgende 3-dagen prachtig weer ging worden en we dus nog 100% gingen kunnen genieten van de stad met zijn prachtige decor. ’s Avonds reden we nog naar Waterfront, de toeristische zone met zijn vele winkels en terrasjes, waar er ook tot een gat in de nacht veilig kan vertoefd worden.  De sfeer zat er goed in, we genoten van een lekkere maaltijd en de vele straatanimatie voor jong & oud.

De laatste 3-dagen hebben we nog heel veel van de Kaapstreek mogen ontdekken.

We begonnen met een dagje Wijnroute, op amper een uurtje rijden kwamen we aan in Franschhoek, bijgenaamd als “klein Frankrijk” waar de Franse Hugenoten zich vestigden vanaf 1688. We bezochten het museum en reden verder naar Stellenbosch dat beroemd is voor zijn wijn- en boomgaarden die het ritme bepalen van dit charmante stadje met zijn kleine witgekalkte huisjes met strooien daken. We gingen uiteraard op “wine tasting” en konden proeven van een zeer lekkere selectie aan Kaapse wijnen. In de namiddag keerden we terug naar Kaapstad waar we deze keer wel met een staalblauwe hemel de prachtige Tafelberg konden aanschouwen.

Onze 2de dag in de Westkaap stond volledig in teken van het ontdekken van de highlights. We startten onze dag met een rit in de kabelbaan tot bovenaan de Tafelberg. Dat was schitterend! Eens terug op zeeniveau reden we langs de befaamde Chapman’s Peak. Deze weg werd volledig uit de rotsen gehouwen en biedt een adembenemend zicht over de oceaan. Vervolgens zetten we onze weg verder naar Kaap de Goede Hoop. We wandelden helemaal tot bovenop de rotspunt van de Kaap zelf.  Onderweg zagen we prachtige kustlandschappen en spotten zelfs bavianen en elanden. We trokken dan nog een stukje verder naar Boulders Beach, een uniek exotisch plekje waar de pinguïns vrij spel hebben.

In de late namiddag hadden we nog even de tijd om een wandeling te maken in Kirstenbosch, één van de belangrijkste botanische tuinen ter wereld.  Geloof mij, welke verzameling van bloemen, planten en bomen je daar ziet is niet te schatten. Beeld je er dan nog een waanzinnig decor bij en een picknickmand en je bent er niet meer weg te krijgen…

De laatste dag was helaas aangebroken. We wilden niet in mineur eindigen en planden daarom nog een bezoek in aan Robbeneiland waar Nelson Mandela jarenlang vastgehouden werd door het Apartheidsregime. Het is amper 30’ varen en loont écht de moeite voor wie van wat geschiedenis houdt.

In de late namiddag waren onze uren geteld op Zuid-Afrikaanse bodem, we moesten vertrekken naar de luchthaven voor onze terugvlucht via Londen naar Brussel.

Zuid-Afrika was zonder twijfel één van mijn mooiste reizen ooit. De enorme afwisseling van cultuur met de waanzinnige natuur deed me zelfs dromen om er te gaan wonen. Het gaf mij een warm thuisgevoel, écht fenomenaal mooi met een knipoog naar Europa.

 TIPS!

Zuid-Afrika kan je in één grote reis afwerken maar evengoed in 2 mooie aparte reizen. Wenst u enkel de tuin en wijnroute te combineren met de Kaapstreek en daarop aansluitend eventueel nog een malariavrije safari? Dan hebben wij ook een top-programma voor u klaar!

Deze bestemming verleent zich ook perfect om met kinderen te gaan ontdekken, wij maken een gepaste route zodat ieder gezinslid “de reis van zijn leven” zal beleven!

Wij geven u ook graag alle advies naar keuze van de beste reisperiode, want de 2 delen kennen elk hun eigen seizoen en zijn niet altijd ideaal te combineren.

Interesse in deze reis?

Contact

Openingstijden

Reisaanvraag

Voyage Unique ontdekt Zuid-Afrika – parel van natuur en cultuur

We gebruiken cookies voor een betere klantenervaring en een makkelijker gebruik van deze site. Door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees alle informatie