Voyage Unique op verkenning in Italië, van Sorrento tot Puglia.

Onze Travel Designer Martine is een grote liefhebber en kenner van Italië. Bij elk bezoek aan dit prachtige, zuiderse land ontdekt Martine nog nieuwe en unieke plaatsjes waarmee ze u, tijdens het boeken van uw reis, kan verrassen.

Het is waar! Hetgeen ik vermoedde is uitgekomen….Puglia is dé bestemming voor een ideale autorondreis!

Deze provincie ligt zowel aan de Adriatische als aan de Ionische Zee. Wie door Puglia rijdt, mag zich aan een grote verscheidenheid van authentieke landschappen verwachten.
Het gebied is vol van contrasten zoals ruwe kliffen, witte zandstranden, glooiende heuvels en indrukwekkende architectuur.

Sorrento en Positano zijn twee betoverende kustplaatsen gelegen aan de adembenemende Amalfikust in Italië. Sorrento is een schilderachtige stad die trots mag zijn op zijn ligging aan een azuurblauwe zee, omzoomd door zijn steile kliffen en kleurrijke huizen.

Deze regio staat bekend om zijn vele citrusboomgaarden, vandaar ook de limoncello. Bij het wandelen door de smalle straatjes had ik een gevoel van tijdloze schoonheid en Italiaanse charme.

Positano, daarentegen, is een idyllisch dorpje tegen steile heuvels gebouwd, zodoende kan je je een weg banen via honderden trappen doorheen de pastelkleurige gebouwen. Eéns je boven bent, is het uitzicht absoluut de moeite waard!

Beide plaatsen zijn doorspekt van de Italiaanse gastvrijheid en de charme van de mediterrane levensstijl.

Behalve het heerlijke eten, werd ik ook verrast door de heel aanwezige cultuur. Vooral in Alberobello, was ik erg onder de indruk van de mooie in kalksteen vervaardigde,  kegelvormige huisjes die “Trulli” worden genoemd.

Deze bouwstijl vindt u her en der in het landschap terug. Puglia is dan ook de enige streek ter wereld die trulli heeft.

De afstanden in deze regio zijn dermate kort, dat je op een relaxte manier makkelijk drie tot vier plaatsen kunt bezoeken per dag. Deze streek is dan ook uitermate geschikt, voor zij die beperkt zijn in tijd. Maar voor diegenen die net dat ietsje meer willen en er de ruimte voor hebben, kan Oost-Puglia, het stuk tussen Bari en Brindisi, uitgebreid worden met de complete “hiel” van Italië, voorafgegaan door een onderdompeling in het prehistorisch verleden van Matera.

Matera is namelijk hét stadje in de regio Basilicata waar al zo’n 35.000 jaar onafgebroken volkeren wonen,  en daardoor is dit één van de oudste steden ter wereld én één van de eerste plaatsen waar mensen zich in het prehistorisch Italië vestigden. Een bezoek aan deze magische plaats en zijn grotwoningen mocht uiteraard niet ontbreken (al ligt dit unieke oude stadje niet eens in Puglia zelf, maar op de grens met Basilicata).

De bekendste highlights van Puglia deed ik met een huurwagen op twee dagen. De infrastructuur van de wegen leent er zich namelijk perfect toe.
Op één dag kon ik de trulli van Alberobello en Locorotondo doen, maar ook het gekende kustplaatsje Polignano a Mare en het aangrenzende Monopoli.
Daarna kwamen het “witte stadje” Ostuni, Martina Franca en de Castellana caves aan de beurt, alvorens ons te verleggen naar de Ionische Zee.

Idéaal is logeren in de buurt van de historische stad Lecce. Een mooie stad, bij de Italianen gekend als de hoofdstad van de Barok. Er zijn namelijk veel prachtige gebouwen in barokstijl, zoals o.a. de mooie Basilica Santa Croce. Van hieruit kan je de hiel afrijden in één dag :

  • Otranto, bezoek dan ook de ‘Grotta della Poesia’, die één van de mooiste natuurlijke zwembaden ter wereld is.
  • Santa Maria de Leuca ; het zuidelijkste puntje van Puglia, hier vloeien de Adriatische en de Ionische Zee in elkaar over. “ Het einde van de wereld”, begint hier…letterlijk het einde van het Italiaanse vasteland.
  • Gallipoli : gelegen op een schiereilandje. Hier kon ik me verliezen in de charme van de straten en steegjes van dit vissersstadje, waar de oude vissers van 80+ nog elke dag uit vissen gaan.

 

Deze bestemming heeft het allemaal, er is voor elk wat wils en ik ga nog terug…met meer tijd…….

Interesse in deze reis?

Contact

Openingstijden

Reisaanvraag

Voyage Unique op verkenning in Italië, van Sorrento tot Puglia.

We gebruiken cookies voor een betere klantenervaring en een makkelijker gebruik van deze site. Door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees alle informatie