Citytrip Boedapest – ook wel het Parijs van Oost-Europa genoemd

“De koningin van de Donau” of “het Parijs van Oost-Europa”, twee bijnamen die wel eens gebruikt worden voor de Hongaarse hoofdstad. Terecht ! Boedapest is als citytrip meer dan de moeite waard om je gedurende een aantal dagen te boeien met indrukwekkende architectuur, pleinen, parken en fonteinen. Het is ook een moderne stad met veel shopping- en ontspanningsmogelijkheden. Een must zijn zeker de vele kuurbaden en koffiehuizen. 

Troeven

  • prachtige culturele gebouwen
  • mooie stadsparken
  • shopping
  • ontdekking op de fiets
  • kuren
  • nog geen grote massastad
  • niet duur
  • gezellige uitgaansbuurten
  • eigen expertise!

Pedro omarmt deze stad enorm en schrijft zijn verhaal uit eigen expertise:

Budapest samengevat: een prachtige gespleten stad met tal van historische gebouwen, groene parken, een mooie lange winkelstraat en heel veel gezellige culinaire adresjes.

Deze stad bestaat uit 2 delen, Boeda en Pest.

Op de rechteroever van de Donau ligt het heuvelachtige Boeda, waar we het Vissersbastion en de gotische Matthiaskerk gingen bezoeken. Hier staat ook het indrukwekkende 14de-eeuwse koninklijke paleis, waar 700 jaar lang de Hongaarse koningen resideerden. De meest originele manier om er te geraken, is met de Sikló-tandradbaan, die aan de voet van de Kettingbrug vertrekt. Wij deden het te voet, maar ik moet eerlijk toegeven dat u er wel wat conditie moet voor hebben. 😉

Het was ook heerlijk kuieren in de kronkelende straatjes waar de vele barokgevels bekoorlijk ogen. We genoten er van de vele charmante antiekwinkeltjes. Mooie koffiehuizen, zoals het vermaarde Gerbeaud, nodigen uit om een pauze in te lassen én te genieten van overheerlijk gebak (zeker eens proeven, super lekker!). Weetje: de stad telde overigens ooit 500 koffiehuizen. Vooral in de periode van de eeuwwisseling van de 19de naar de 20ste eeuw kenden ze een grote bloei en waren ze de trefplaats bij uitstek voor kunstenaars en schrijvers. Net als in Wenen.

Boeda – en zeker het oude stadsgedeelte – verkenden we te voet. We bezochten er het Burchtpaleis, het symbool bij uitstek van Hongaarse nationale trots. De Nationale Galerie was echt de moeite waard. We maakten er kennis met 19de en 20ste-eeuwse kunst. Heel verrassend en oogverblindende werken streelden onze ogen. Interessant is ook het Historisch Museum, dat een beeld schetst van de bewogen stadsgeschiedenis. En na het vleugje cultuur gingen we genieten van een ontspannend bad in de Géllertthermen, een schitterend staaltje van art nouveau. Want als badstad heeft Boedapest zijn gelijke niet! Vanaf de Géllertheuvel genoten we bovendien van een uniek panorama op de stad.

Maar ook in het vlakke stadsdeel Pest valt veel te ontdekken. We bewonderden er de Stephansbasiliek en het schitterende parlementsgebouw, dit onder begeleiding van een gids. Een andere absolute aanrader was zonder twijfel de Staatsopera, waar u ook voor een prikje een voorstelling – hetzij een concert, ballet, opera of operette – kunt bijwonen. In deze buurt genoten we ook van enkele leuke, trendy cafeetjes.

Ook de meeste winkelstraten situeren zich in Pest. Langs de prachtige lanen vindt u de ene na de andere boetiek. Het winkelhart van de stad is ongetwijfeld de Váci utca, een voetgangersgebied waar u naast de vertrouwde internationaal bekende modemerken ook interessante speciaalzaken vindt in de zijstraatjes. Mis hier de Centrale markthal niet (aanrader om te gaan lunchen!!). Er is evenmin een gebrek aan moderne en grote winkelcentra. Het WestEnd Citycenter biedt niet alleen 400 shops, maar ook een dakterras met een prachtig uitzicht op de stad én speeltuinen. Wij hadden er het geluk om er in de stralende zon een drankje te nuttigen!

Heerlijk relaxen kan ook in het Stadspark, achter het Heldenplein. Er is naast een dierentuin, de Vajdahunyadburcht en het fraaie Széchenyi-badhuis.

TIP!

Op zomerse dagen biedt het Margaretha-eiland in de Donau veel verkoeling te midden van veel groen en kunt u tot diep in de nacht terecht in tal van populaire biertuinen. Wij probeerden ook één van de vele stemmige restaurantjes bij een lekkere goulash en een glaasje Tokaj terwijl een typisch zigeunerorkest er de sfeer in hield met livemuziek….dat was zalig!

Interesse in deze reis?

Contact

Openingstijden

Reisaanvraag

Citytrip Boedapest – ook wel het Parijs van Oost-Europa genoemd

We gebruiken cookies voor een betere klantenervaring en een makkelijker gebruik van deze site. Door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees alle informatie